"Menghayati Islam sebagai agama Persekutuan sambil memastikan bahawa hak masyarakat bukan Islam mengamalkan agama atau kepercayaan masing2 terus terjamin & menggalakkan peranan agama serta nilai2 sejagat untuk menegakkan kebenaran,keadilan,ketinggian akhlak,pembangunan insan & martabat manusia"

PR Cabar Lantikan Dr Zambry

Friday, February 6, 2009

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin "tidak derhaka" dan menteri besar Pakatan Rakyat itu hanya mengikut undang-undang tubuh negeri.Gabungan pembangkang, tambahnya, menubuhkan panel peguam untuk mengkaji kesahihan pelantikan menteri besar baru Perak, Datuk Dr Zambry Abd Kadir.Beliau juga menjelaskan, Pakatan Rakyat akan terus menerangkan kepada orang ramai apa yang sedang terjadi di negeri itu dan menggesa para penyokongnya membantah secara aman.

Read more...

Kenyataan Akhbar Majlis Pimpinan PR

6 Februari 2009

Pimpinan Pakatan Rakyat menyatakan rasa kesal terhadap tindakan biadap rampasan kuasa di Perak termasuk layanan terhadap YAB Dato' Seri Ir Hj Mohammad Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Perak di mana semua barangan telah dirampas dari pejabat beliau. Kami mengutuk sekeras-kerasnyatindakan tersebut.

Kami akan memfailkan satu saman bagi mencabar keabsahan perlantikan Menteri Besar yang baru dari Barisan Nasional. Panel peguam sedang mengkaji tindakan ini. Kami masih berpendirian bahawa YAB Dato' Seri Ir Hj Mohammad Nizar Jamaluddin masih lagi Menteri Besar Perak yang sah.

Pada ketika ini pelbagai reaksi sedang ditunjukkan oleh rakyat sebagai reaksi spontan kepada krisis di Perak ini. Reaksi tersebut adalah untuk meluahkan rasa tidak puas hati terhadap penyalahgunaan kuasa oleh Barisan Nasional. Kami menggesa kepada semua agar bertindak secara aman dan tertib. Kami merayu agar pihak polis bertugas secara profesional dan tidak menimbulkan sebarang provokasi atau huru hara.

YB DATUK SERI ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang / Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR)


YB LIM KIT SIANG

Ketua Ahli Parlimen Democratic Action Party (DAP)


YB USTAZ NASHARUDDIN MAT ISA

Timbalan Presiden Parti Islam SeMalaysia (PAS)

Read more...

Majoriti Rakyat Bersama Ir Nizar


Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin berkata beliau dan Adun Pakatan Rakyat akan memulaukan majlis angkat sumpah menteri besar baru Perak esok walaupun mereka juga diundang.Dari jam 10 malam hingga saat ini, kenderaan yang bertali arus di depan kediaman rasmi menteri terus-menerus membunyi hon selama dua jam dipercayai menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin.Ceramah berakhir secara aman dengan bacaan doa. Menteri besar Pakatan itu berucap, sementara beberapa pemimpin atasan gabungan itu tidak berceramah. Orang ramai diseru bersolat Jumaat esok di Masjid Ubudiah di Kuala Kangsar.Ribuan orang masih berkumpul di tepi-tepi jalan di luar kediaman tersebut dan sehingga kini tiada tanda-tanda mereka akan bersurai.

Read more...

Jamaluddin & Osman dianggap pengkhianat

Tindakan Adun Changkat Jering, Mohd Osman Jailu dan Adun Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi meninggalkan KeADILan dianggap sebagai satu pengkhianatan terhadap pengundi di DUN berkenaan.Langkah itu juga dilihat mengkhianati perjuangan KeADILan dan Pakatan Rakyat yang menerajui Perak, sejak Mac lalu.

Adun Teja, Chang Lih Kang berkata,"PR kesal dengan tindakan 2 YB Pengkhianat dan beranggapan bahawa mereka ingin melepaskan diri dari disabitkan dengan tuduhan rasuah yang dikenakan terhadap mereka.Selain itu,tawaran yang diberikan oleh BN kepada mereka juga merupakan salah satu faktor yang menyebabkan mereka bertindak meninggalkan perjuangan PR dengan memberi sokongan kepada BN,".

Read more...

Ini Dia Wajah MB Hasil Rampasan Kuasa

Pengumuman itu dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi malam ini, sejurus tiba dari Perak i Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang.Dr Zambry yang juga ketua Umno bahagian Lumut itu memang disebut-sebut bakal dipilih sebagai pengganti Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin kerana ketokohannya serta taraf pendidikan tinggi yang dimilikinya.Dr Zambry dijadual mengangkat sumpah di Istana Iskandariah jam 3.30 petang esok.Perdana menteri berkata, Sultan Azlan Shah telah memperkenan pemilihan ambry sebagai Menteri Besar. 

Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP